Genel

Halkla İlişkiler

Abone Ol 

Halkla ilişkiler bir işletmenin, kurumun ya da örgütün çevresi ile başarılı bir iletişim kurması için gereken faaliyetler bütünüdür. Kurumların iyi bir imaj ve itibar kazanabilmesi, bunu lanse etmesi halkla ilişkiler ile mümkün. Bunun için de iyi bir halkla ilişkiler uzmanı ile çalışılması gerekir. Halkla ilişkiler uzmanları, reklam profesyonelleri gibi reklamlar için ödeme yapmak yerine müşterilerinin dikkatini medya üzerine çekmeye çalışır.

Gerek gazete, radyo, televizyon gibi geleneksel medyada gerekse internetgibi yeni medya ortamlarında müşteriye ulaşmaya ve onu kazanmak için çalışmalar yapar. Halkla ilişkiler, bir şirket ile halk arasındaki ilişkiyi ifade eder. Halkla ilişkilerde (PR) çalışanlar, bir şirketin hedeflerine ulaşması için halka olumlu bir imaj yansıtmasına yardımcı olur. 

Halkla ilişkiler, kurumların ya da bireysel düzeyde olabilir. Ancak genel çerçevede bakacak olursak, itibar yönetimi yapmada önemli role sahip bir departmandır. Şirketlerin, firmaların, eğitim kurumlarının ve aklınıza gelebilecek tüm kurumsal firmaların başarılı olmadaki önemli anahtarlardan biri, iyi bir halkla ilişkiler yönetimidir. Halkla ilişkiler, kurumların en önemli birimleri arasında yerini almaktadır. Halk ile kurum arasındaki ilişki süreçlerini yönetmek, kurumun imaj ve itibar yönetiminde büyük rol oynamaktadır. Kurumsal firmaların olmazsa olmazı halkla ilişkiler alanında profesyonelleşmek ve aranan kişi olmak içinHalkla İlişkiler ve İletişimeğitimi gerekli bir eğitimdir. Özellikle online eğitimler şeklinde verilen daha pek çok çeşitli eğitimden faydalanabilir, kendinizi geliştirebilirsiniz.

Halkla İlişkiler, yaratıcılık, farklılık ve yorum isteyen bir yönetim biçimidir. Yaratıcılık ve yorumun da bilgiye ihtiyacı vardır. Halkla ilişkiler, önce kendinizi tanımanızla başlar ve en küçük çevrenizden, en büyük gruplara ve uluslara kadar devam eden bir süreci kapsar. Bu süreçleri en iyi biçimde yönetebilmek içiniletişim konusunda da kendinizi geliştirmeniz gerekir. Bu sayede çok daha anlaşılır, nitelikli ve verimli ilişki kurma süreci yaşayabilirsiniz. İletişimi güçlü kılmak ve iyi bir etki yaratmak için Enstitü tarafından verilen ve sertifika içeren eğitimlerden faydalanabilirsiniz.

Halkla ilişkiler çalışanları, görevleri itibarı ile kurumlar için önemli bir yere sahip. Peki halkla ilişkilerin görevleri neler, kuruma nasıl katkı sağlar?

Basın bültenleri hazırlamak, basın toplantıları organize etmek, etkinlikler düzenlemek, kurum itibarını en iyi şekilde yansıtmak, halkla ilişkilerin başlıca görevleridir. Diğer görevleri ise:

Basın bültenlerini yazma ve dağıtma

Toplantılar için konuşma metinleri hazırlama

Bir firma hakkında satış konuşmaları yazmak ve doğrudan gazetecilere göndermek

Kamusal erişim ve medyailişkileri için tasarlanmış özel etkinlikler oluşturma ve yürütme

Firma veya firmanın iletişimi hakkında pazar araştırması yapmak

Kişisel iletişim ya da referans yoluyla iş bağlantılarının genişletilmesi ve etkinliklere sponsorluk yapmak

Web için yazı yazmak ve blog oluşturmak

Kriz yönetimi konusunda etkin rol oynamak

Sosyal medya tanıtımları ve çevrimiçi olumsuz görüş ve şikayetleri yanıtlamak

Halkla ilişkiler, karmaşık ve çoğulcu toplumda gruplar ve kurumlar arasındaki karşılıklı anlayışa katkıda bulunarak kararlara ulaşmasına ve daha etkin bir şekilde işlev görmesine yardımcı olur. Özel ve kamu politikalarını uyumlu hale getirmeye hizmet eder. Halkla ilişkiler toplumda işletmeler, sendikalar, devlet kurumları, gönüllü dernekler, vakıflar, hastaneler, okullar, kolejler ve dini kurumlar gibi çok sayıda çeşitli kurumlara hizmet vermektedir. Hedeflerine ulaşmak için, bu kurumlarda çalışanlar, üyeler, müşteriler, yerel topluluklar, hissedarlar ve diğer kurumlar ve genel olarak toplum gibi birçok farklı kitle veya halkla etkili ilişkiler geliştirmelidir.

Hem halkla ilişkiler hem de reklamcılık, markaların oluşturulmasında ve hedeflenen kitle ile iletişim kurmada büyük rol oynar. Aralarındaki en temel fark, medyaya basın bültenleri ve satış konuşmaları şeklinde bilgi sağlayarak halkla ilişkiler sonuçlarının kazanılmasıyla reklam alanının ödenmesidir.

Halkla ilişkiler ve reklamcılıkta, markabilinirliği ve itibarının oluşturulması gerçekleştirilir. Başarılı bir halkla ilişkiler kampanyasının arkasındaki amaç ve hedefler, tüketicilerin daha çok güvendikleri, bilinirlik sahibi olan ve hayran oldukları bir şirketle iş yapma olasılıklarının daha fazla olması gerçeğiyle doğru orantılıdır. Satış oluşturmak için belirli bir hedef pazar için reklamlar oluşturulur. Genellikle bir ürün veya hizmeti tanıtmak, itibar kazanmaktan çok daha önemli olmakta. 

Bir reklam satın aldığınız zaman, reklamın nasıl görüneceğine, neler anlatacağına, nereye yerleştirileceğine ve ne zaman yayınlanacağına siz karar verirsiniz. Reklamınızın ne kadar gösterim aldığı büyük ölçüde ne kadar para harcamanız gerektiğine bağlıdır. PR söz konusu olduğunda ve özellikle medyayla çalışırken, daha az kontrole sahip olursunuz. Medya, bilgilerinizin haberlerde nasıl sunulduğuna ve hatta kapsam dahilinde olup olmadığına karar verir. 

Bir işletmeyi tanıtmanın en iyi yolu, hem halkla ilişkileri hem de reklamcılığı pazarlamastratejinize entegre ve koordineli bir şekilde dahil etmektir. Her iki aracı da kullanmak, hedef kitlelerin önemli marka mesajlarınızı duyma sıklığını ve duyulma biçimlerini artırmanıza olanak tanır. Kişilerin hatırlamadan önce bir pazarlama mesajına birçok kez maruz kalmaları gerekir. Yani halkla ilişkiler ve reklamcılık, kurumların tanıtım ve halkla ilişkilerinde son derece önemli bir yere sahiptir.

Halkla ilişkiler mezunları, çeşitli alanlarda istihdam edilebilir. Kurumsal firmalar başta olmak üzere geniş yelpazede çalışma imkanlarına sahiplerdir. Halkla ilişkiler mezunu bir birey; reklam ve kamuoyu araştırmaları ile ilgili kuruluşlarda, banka, fabrika, hastane, resmi ve özel kuruluşların tanıtım birimlerinde, reklam ve kamuoyu araştırmaları ile ilgili kuruluşlarda, üniversite gibi özel ve kamu sektörüne ait çeşitli kurumlarda çalışabilir. Öte yandan çalıştığı alana ve pozisyona göre sahip olduğu başlıca ünvanlar;

Marka elçisi

Bölüm İlişkileri Yöneticisi

İçerik yöneticisi

İçerik Stratejisti

Yazarı Kopyala

Halkla İlişkiler Direktörü

Halkla İlişkiler Direktörü

Editör

Yönetici Asistanı

Etkinlik Koordinatörü

Organizasyon müdürü

Yönetici

Yönetici, Dijital ve sosyal medya

Yönetici editör

Medya Yönetmeni

Yeni Medya Koordinatörü

Program koordinatörü

Halkla İlişkiler Müdürü

Halkla İlişkiler Sorumlusu

Halkın Bilgilendirme Asistanı

Kamuyu bilgilendirme memuru

Halkın Bilgilendirme Uzmanı

Halkla İlişkiler Koordinatörü

Halkla İlişkiler Direktörü

Halkla İlişkiler Müdürü

Halkla İlişkiler Uzmanı

İlişki yöneticisi

Sosyal Medya Analisti

Sosyal medya Yöneticisi

Sosyal Medya Uzmanı

Teknik Yazar şeklinde tanımlanabilir.

Halkla ilişkiler departmanında çalışmak isteyen bireyler her şeyden önce empati ve etkili iletişim yeteneğine sahip olmalıdır. Halk ile kuracağı ilişkilerde her kesimden insanla muhatap olacağından dolayı, iletişim teknikleri ve empati yeteneği güçlü olmalıdır. Diksiyonu düzgün, sabırlı, araştırmayı seven ve gelişmelere açık olmalıdır.

Bu alanda eğitim almak için üniversitelerin ilgili bölümlerini tercih edebilirsiniz. Ancak kendi imkanlarınızla öğrenmek, mevcut işinizi değiştirmek ya da yeni bir iş kavrayabilmek için Enstitü tarafından verilen eğitimlerden faydalanabilirsiniz. Bu sayede nitelikli bir eğitim alabilirsiniz.

Halkla ilişkiler eğitimi sertifikalı bir eğitimdir. Eğitimin ardından uygulanan online sınavdan başarılı olmanız gerekir. Başarılı olmanız durumunda sertifika almaya hak kazanırsınız.

Halkla ilişkiler alanı iş imkanları geniştir. Kurumsal hizmet veren firmalarda çeşitli pozisyonlarda görev alabilirsiniz. Kurumların ya da kişilerin reklam ve tanıtım alanlarında çalışmalar yürütebilirsiniz.

KAYNAK:  https://www.iienstitu.com/blog/halkla-iliskiler-nedir

Abone Ol 

bdllhcngz

Masal-hikaye-şiir ve kurgu sanatçısı,kurulması planlanan Türkiye Sanat Kurumu'nun (TÜSAK) fikir babası,araştırmacı,yazar,bilim adamı,uluslararası süper model,halterci. Öğretmen bir baba ve ebe bir annenin 3. çocuğu olarak 1983 yılında o zamanlar Sinop'un Boyabat ilçesine bağlı Saraydüzü köyünde doğdu.İlk öğrenimine 1989'da buradan taşındıkları az ilerdeki,babasının tayin olduğu Çorman Köyü İlkokulu'nda başladı.1990 yılında sanat hayatına başladı.Televizyondan dinlediği masallardan ve hikayelerden etkilenerek masal ve hikaye kurguları yapmaya başladı ve bir dizi masal ve hikaye yaptı ancak bunları kağıda geçirmedi.Ayrıca alışılmış çocuk oyunları oynamak yerine kendi aklından çocuk oyunları türetti ve bu oyunlar arkadaşları tarafından da ilgi gördü.Böylece çok küçük yaşta yaratıcı zekasını çevresine gösterdi.Öğrenimine 1992 yılında babasının tayini dolayısıyla taşındıkları Boyabat İlçesi Hamit Tekin İlköğretim Okulu'nda devam etti.1994 yılında şiir yazmaya başladı ancak şiirlerini yazdığı kağıtlar bir süre sonra kayboldu.Bir süre sonra şiir yazmaya devam etti.1997'de ilköğrenimini tamamladı ve orta öğrenimine buradaki Sağlık Meslek Lisesi Tıbbi Sekreterlik Bölümü'nde devam etti. Buradan 2001'de mezun olunca tıbbi sekreter ünvanı ile devlet memuru olarak atanması gerekirken devlet kurumlarına memur atanması ile ilgili kanun değiştirildiği için devlet memuru olarak atanması yapılmadı. 2002'de ehliyet aldı. Aynı yıl Gazi Üniversitesi Büro Yönetimi ve Sekreterlik Bölümü'ne girdi. Bu sıralarda önce Kültür Bakanlığına sonra da Başbakanlığa mektup ve dilekçe yoluyla yaptığı Türkiye Sanat Kurumu'nun (TÜSAK) kurulması önerisi kabul edilerek bu konuda çalışma başlatıldı. Bu bölümden onur listesine girerek 2004'de mezun oldukdan sonra 2008'de Anadolu Üniversitesi (Açıköğretim) İşletme Fakültesi İşletme Bölümü'nde lisans eğitimini tamamladı. 2009'da Boyabat'da İş-Kur'un düzenlediği Lambri Kaplamacılığı Kursu'na girdi ve sertifika aldı. 2009 Eylül Ayında Askerliğini Rize Merkeze bağlı Çaykent Beldesi'nde kısa dönem Jandarma eri olarak yaptı. 2010'da sosyal medya ve paylaşım siteleri aracılığı ile yüz modelliği yapmaya başladı. Boyabat İhlas Pazarlamada 45 gün su arıtma sistemi ve temizlik robotu pazarlamacısı olarak çalıştı ancak pazarlamacılık işini yürütemediğinden ayrılmak zorunda kaldı. 2010'da şiirlerini antoloji.com şiir sitesinde toplamaya karar verdi ve burada açtığı hesabında şiirlerini ve çeşitli konulardaki görüşlerini yayınlamaya başladı. Facebook isimli sosyal paylaşım sitesinde hesap açtı ve uzun yıllar kurduğu Türk ve İslam Dünyası Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği hayali için bu sitede bu dernek ismiyle sayfa açtı. Aynı yıl Ahmet Yesevi Üniversitesi'nde master yapmaya hak kazandı ancak maddi imkansızlıklardan dolayı master yapamadı. Ardından değişik sitelerde hesaplar açtı ve hem sanat hem de araştırmaya dayalı paylaşımlar yapmaya devam etti. Botsvana Cumhuriyeti üniversitelerinden Gazipaşa Üniversitesi'nde alanında uzaktan öğretim yolu ile master, doktora yaptı. Yardımcı doçentlik, doçentlik ve profesörlük ünvanlarını kazandı. Ancak Gazipaşa Üniversitesi'nin denkliği ve kurumsal kişiliği Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK.) tarafından, resmi olarak kabul edilmediği için Gazipaşa Üniversitesi'nde kazandığı bu ünvanlarını kullanmamaktadır. En Başarılı ve İstikrarlı Devlet Siyasi Sistemi isimli videoları kendi adına profesör doktor ünvanı ile sosyal medya aracılığı ile yayınlanmıştır. İlgilendiği meslekler ve işler ile ilgili videoları ve diğer paylaşımları sosyal medyada ilgiyle takip edilmektedir. Halter dalında sporcu lisansı sahibidir. ( Gazipaşa Üniversitesi / BC. Gazipaşa Üniversitesi )

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu